Hvordan er privat lønsikring anderledes end dagpengesystemet?

Alle kan komme ud for at miste deres job eller blive ufrivilligt arbejdsløs. Om end der kan være noget om, at det ikke er sundt for psyken at tage sorgerne på forskud, så er der ikke noget galt i at sikre sig selv for en sikkerheds skyld.

Her kan privat lønsikring uden a-kasse være en god løsning for dig, som har en lønning, som ligger i den højere ende.

Det er nemmest at anskue privat lønsikring som en form for forsikring, som du tegner i et forsikringsselskab – for det er rent faktisk, hvad lønsikring er. Hvis du går hen og bliver arbejdsløs, og du har optjent retten til at få din lønsikring udbetalt, så udbetaler forsikringsselskabet en vis procentdel af din tidligere løn til dig på månedlig basis. På den måde minder lønsikring meget om dagpengesystemet, i og med at du har et økonomisk sikkerhedsnet, mens du er arbejdsløs.

Der er blot den store forskel, at du med en privat lønsikring er sikret via et forsikringsselskab, som arbejder uafhængigt af det offentlige system. Det betyder, at du ikke er underlagt alle de regler, som dagpengesystemet er berygtet for, fordi du har købt privat lønsikring.

Med andre ord slipper du for at møde op i jobcentret til diverse møder, du skal ikke efterleve kravet om at sende minimum 2 ansøgninger hver uge, du er ikke forpligtet til at deltage i alle mulige cv- og jobkurser, som ikke gør nogen forskel for dig, hvis du alligevel er skarp til alt udarbejde cv og jobansøgninger.

Er privat lønsikring dyrere end et medlemskab i en a-kasse?

Gebyret for at tegne en privat lønsikring er som regel højere end det, som du betaler for at være medlem i en a-kasse. Til gengæld kan du som regel få flere penge udbetalt med en privat lønsikring – dette beløb afhænger dog af din nuværende løn. Derudover er det som oftest din nuværende løn, som afgør, hvor meget det koster dig at tegne en lønsikring.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder at udbetale helt op til 90% af din tidligere løn, mens andre kun udbetaler 80%. Hvornår du kan få udbetalt din lønsikring, afhænger af, om du har optjent retten til at få dem udbetalt samt det enkelte forsikringsselskab.

Det skal du som minimum tjene, før privat lønsikring betaler sig

Selv om det umiddelbart kan lyde fristende at tegne en privat lønsikring, fordi du derved vil få et højere beløb udbetalt ved ledighed, så skal du først og fremmest have in mente, at din nuværende løn har indflydelse på din udbetaling.

Hvis du derfor tjener mindre end 25.000 kr. om måneden før skat, så kan det faktisk ikke betale sig for dig at købe en forsikring. Det er, fordi den nuværende dagpengesats er meget tæt på 25.000 kr., og det vil derfor ikke gøre nogen forskel, hvis du tegner en privat lønsikring.

Hvis du derimod tjener mere end 25.000 kr. om måneden før skat, så er det straks en helt anden historie. Noget andet du også skal tænke på, inden du tegner en lønsikring, er, om du ville kunne opretholde en normal levestandard, hvis du kun fik dagpenge. Er svaret nej, så er det måske værd at overveje at tegne en lønsikring, så du er sikret, hvis uheldet er ude.