Gode råd hvis du skal oprette et testamente

Annonce

Hvis du overvejer, hvorvidt du skal have oprettet et testamente, er du kommet til det helt rigtige sted. I de nedenstående afsnit vil du nemlig blive klogere på nogle af de praktiske elementer, samt hvilke fordele der medfølger, når du beslutter dig for at oprette et testamente.

Hvad er et testamente?

Et testamente er et juridisk dokument, hvor der er angivet, hvordan din formue skal forvaltes, efter du dør. Hvis du ikke har udarbejdet et testemente, inden du dør, er det arveloven, der bestemmer, hvordan din formue skal forvaltes. Hvis du gerne vil have mest mulig indflydelse på, hvad der skal ske med din formue, skal du altså oprette et testamente, hvor du angiver, hvordan og hvorledes din formue skal forvaltes.

Hvornår kan jeg oprette et testamente?

Hvis du ønsker at oprette et testamente, skal du være fyldt minimum 18 år og ligeledes være ’i stand til at handle fornuftigt’. Når testamentet er udarbejdet, skal det accepteres af to vidner, hvortil de også skal underskrive testamentet.

Når du skal oprette dit testamente, kan det være en god idé at få hjælp af eksempelvis en advokat, fordi der kan være en masse formalia og praktiske aspekter, der skal tages stilling til. Det er også en garanti for, at testamentet er blevet udarbejdet korrekt, så du kan være sikker på, at tingene kommer til at forløbe, som du ønsker det.

Din familiesituation er afgørende

Hvis du eksempelvis er gift, arver din ægtefælle ikke automatisk din formue, når du dør. Dette er noget, som du selv skal indskrive i testamentet. Det er vigtigt, at der bliver taget stilling til dette aspekt, da det kan have nogle økonomiske konsekvenser for din ægtefælle, hvis ikke du har angivet, hvordan din formue skal fordeles.

Der findes flere forskellige familiesituationer, hvorfor det er svært at angive specifikt, hvad du skal gøre i din unikke situation. Men der findes heldigvis en lang række advokater, som har specialiseret sig i dette, hvorfor de helt sikkert kan hjælpe dig med udarbejde et testamente, der giver mening for dig og din familie.

Arveloven

Når man udarbejder et testamente, kommer man ikke uden om arveloven. Ifølge arveloven skal dine livsarvinger – altså børn, børnebørn, oldebørn – altid arve 25 % af din samlede formue. Det er ikke noget, der kan reguleres eller ændres i testamentet. Det betyder, at du teorien ’kun’ kan bestemme over 75 % af din formue.